Voortgang werkzaamheden Willem de Zwijgerlaan

 

Sinds 24 juni 2024 is bouwbedrijf Heijmans bezig met essentiële werkzaamheden aan de Willem de Zwijgerlaan in Alphen aan den Rijn. Het oude riool wordt vervangen voor een nieuw, groter rioolsysteem. Deze werkzaamheden vereisen een aanzienlijke hoeveelheid werkruimte. Hierdoor is de Willem de Zwijgerlaan volledig afgesloten en is de Prinses Irenelaan gedeeltelijk afgesloten.

Als de werkzaamheden klaar zijn, ligt er een rioolsysteem dat hemelwater veel beter en sneller kan afvoeren. Dit is noodzakelijk, omdat we steeds meer en heftigere regenbuien kunnen verwachten als gevolg van klimaatverandering. 

 

Wat we hebben uitgevoerd

Op 24 juni hebben we met behulp van een telekraan een grote rioolput aangebracht aan de noordzijde van de Willem de Zwijgerlaan. Vanaf dat punt zijn we ook verder gegaan met het leggen van het riool. Helaas zijn we afgelopen week op een tegenslag gestuit: we troffen onbekende verlaten kabels aan in de rioolsleuf en moesten de werkzaamheden tijdelijk stilleggen. Hoewel deze tegenslag enige vertraging heeft veroorzaakt, denken we voorlopig dat onze planning nog steeds haalbaar is. 

 

[foto: Leuntje Oppelaar] 

 
 

Hoe we verder gaan

Op maandag 15 juli brengen we asfalt aan in de Willem de Zwijgerlaan, daar waar het riool inmiddels gereed is. Ook wordt het riool richting de Ambonstraat aangelegd. We gaan de Ambonstraat nog niet in met de werkzaamheden, en stoppen als we bij de straat zijn aangekomen. Over een paar maanden pakken we de werkzaamheden op die plek weer op en dan leggen we het riool door tot in de Ambonstraat. Dit doen we nadat de kruising Willem de Zwijgerlaan – Prins Bernhardlaan klaar en opengesteld is. 

De drone-foto’s hieronder laten goed zien wat de omvang van de werkzaamheden is en hoeveel werkruimte er nodig is voor het vervangen van het riool.